Enter your keyword

ZAKLJUČILA SE JE Prva kreativna poletna glasbena šola komu zveni, julij 2019, Novo mesto

ZAKLJUČILA SE JE Prva kreativna poletna glasbena šola komu zveni, julij 2019, Novo mesto

ZAKLJUČILA SE JE Prva kreativna poletna glasbena šola komu zveni, julij 2019, Novo mesto

Zaključila se je prva kreativna poletna glasbena šola Komu zveni, ki je pod okriljem društva Mensa potekala v Novem mestu pretekli teden. Imeli smo se odlično! S štirimi čudovitimi udeleženci (klavir/ukulele, violončelo/ukulele, klavir/quinto in ksilofon) smo preživeli šest dni kreativnega glasbenega ustvarjanja v različnih zvrsteh. Spontano improviziranje nas je pripeljalo do dveh avtorskih skladb, ene predelave klasične skladbe, treh pop priredb, pri katerih so se nam pridružili avtorji sami in jazz standarda.Udeležence smo vrgli v globoko jezero improvizacije in kreativnega razmišljanja in v šestih dneh so se prav vsi naučili vsaj čofotati, če ne že kar dobro plavati. Fanta sta imela pred tem že nekaj izkušenj z improvizacijo, dekleti prav nič.

Naučili smo se, kako se strukturirano lotitmo vadenja improvizacije, kako se udomačimo v tonaliteti, kako naredimo melodijo na dano harmonijo, kako izdelamo in jo harmoniziramo. Podajali smo si glasbene ideje, improvizirali na melodične vzorčke, ki smo jih vzeli iz klasičnega repertoarja (Pachelbel – Canon v D, ki smo ga prestavili v C, Mozartova sonata v G, klavirska prstna vaja, različne pesmice), intenzivno smo vadili lestvice in razložene akorde na dane harmonije, se naučili, kako na odru poteka sodelovanje med glasbeniki, se naučili nekaj bližnjic do poznavanja kvintnega kroga in spoznali njegovo praktično uporabo, pogovorili smo se, kako izgleda življenje profesionalnega kreativnega glasbenika in kaj vse lahko kot glasbeniki počnemo, ter seveliiiiiiiiko smejali:)

Poleg glasbenih delavnic smo imeli vsako jutro tudi športno vadbo. Razgibali smo celotno telo, se naučili kako si pomagamo, če nas preseneti kakšna poškodba in kako poškodbe (predvsem zaradi vadenja inštrumenta) preprečimo že vnaprej. Udeleženci so bili radovedni in so z veseljem sodelovali pri vseh vajah.

Sodelujoči:

Nina Pečar (organizatorka, glavna mentorica in idejna vodja delavnice)
Anja Pavlin (organizatorka, mentorica in izvedenka za stike z mediji)
Simon Širec (mentor)
Matic Smrekar (mentor)

Tudi koncert je bil uspešen, presegel je naša pričakovanja. Na odru so se nam kot gosti pridružili Anja Pavlin in Jan Medle (Tretji kanu), Gal Gjurin, Simon Širec, Davor Klarić in Nina Pečar. V nekaj manj kot eni uri zaključnega koncerta smo razgreli številno občinstvo, ki nas je nagradilo z zadovoljnimi nasmeški in dolgim aplavzom. Rahlo utrujeni, a zadovoljni smo zaokrožili dogodek s podelitvijo diplom in klepetom še dolgo v noč. Vsi udeleženci so se navdušeno odločili, da se naslednje leto spet vidimo in da bodo pripeljali še prijatelje. 

Led smo prebili, nadaljujemo pa že jeseni s krajšo počitniško obliko delavnic. 


Za pomoč, donacije in finančno podporo se zahvaljujemo našim sponzorjem in podpornikom projekta!

NOVA LASTRA GLASBENI BUTIK – Specializirana trgovina za godala  in opremo
MENSA SLOVENIJA – Društvo za odkrivanje in spodbujanje inteligence
NAHRIN.SI
FOTOKOPIRNICA IRIS NOVO MESTO
ZAVOD Z LAHKOTO

PROJEKT JE SOFINANCIRALA MESTNA OBČINA NOVO MESTO

Projekt se je izvajal v sodelovanju s Kulturnim centrom Janeza Trdine Novo mesto. 

No event found!

Članica Mense, samozaposlena v kulturi kot inštrumentalistka, aranžerka glasbe, književnica in slikarka. Deluje kot multiinštrumentalistka v različnih glasbenih zasedbah (Salzburger Philharmonie Orchester, Gal in Severa Gjurin, Rok'n'band, Samo Budna, Cvetje v jeseni, Simfonični orkester Cantabile ...), kot pedagoginja, slikarka, skladateljica, aranžerka, studijska glasbenica, grafična oblikovalka, pesnica. Študirala je glasbeno kompozicijo in teorijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, jazz violino na deželnem konservatoriju v Celovcu, slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.