Enter your keyword

delavnice

Kreativne delavnice Komu zveni?

IMPROVIZACIJA, USTVARJANJE Z GLASBO, IGRANJE PO POSLUHU, BODY PERCUSSION ...

Kreativne delavnice Komu zveni so moderen pristop k učenju glasbe, ki povezuje znanje teorije s prakso, prepleta med sabo glasbene stile in razvija posluh ter občutek za ritem. Osnovana je na spoznanju, da je zadnjih nekaj desetletij klasična izobrazba zašla s kreativne poti, ki je bila v preteklosti tesno povezana z igranjem inštrumenta. Ustvarjalci programa Komu zveni poskušamo združiti znanja, ki so jih glasbeniki različnih zvrsti razvili in ponuditi udeležencem poglobljen uvid v to, kaj je pravzaprav bistvo glasbe.
Delavnice so namenjene inštrumentalistom, starejšim od 12 let (zgornje starostne omejitve ni).
Na intenzivni celodnevni delavnici se bomo spoznali z osnovami improvizacije, skupinske igre, harmonije, igranja po posluhu ... Poslanstvo organizatorjev poletne šole je širjenje ljubezni do glasbe in predvsem glasbenega ustvarjanja, prenašanje znanja in bogatih izkušenj na mlade in mlade po srcu ter spodbujanje vsesplošne kreativnosti.

KOMU SO DELAVNICE NAMENJENE?

KOMU SO DELAVNICE NAMENJENE?

Delavnice so namenjene inštrumentalistom, starejšim od 12 let (zgornje starostne omejitve ni). Oziroma od 8 do 12 let za udeležence delavnice Komu zveni JUNIOR. Na intenzivnih celodnevnih delavnicah se bomo spoznali z osnovami improvizacije, skupinske igre, harmonije, igranja po posluhu …

Poslanstvo organizatorjev programa Komu zveni je širjenje ljubezni do glasbe in predvsem glasbenega ustvarjanja, prenašanje znanja in bogatih izkušenj na mlade in mlade po srcu ter spodbujanje vsesplošne kreativnosti. Srčno vabljeni tudi odrasli, ki bi vas zanimalo pokukati v kreativni svet glasbenega ustvarjanja, in tudi vsi glasbeni pedagogi.

KDO SMO MI?

KDO SMO MI?

Nina Pečar, vodja programa je izkušena pedagoginja, ki pri svojem delu združuje široko znanje in raznolike izkušnje, pridobljene pri kulturnem, športnem in znanstvenem udejstvovanju. Poleg profesionalnega ukvarjanja z glasbo je študirala fiziko, vodila delavnice, tabore, treninge karateja, predavala, predvsem pa je bila tudi aktivna športnica.
Anja Pavlin je glasbenica, avtorica ter izvedenka za stike z mediji in organizacijo dogodkov. Na delavnicah skrbi, da vse poteka gladko, da so vsi siti, zadovoljni, nasmejani in ambiciozno naravnani. Anja poleg organizacije in stikov z mediji poskrbi tudi za predavanja o avtorstvu v glasbi in organizira sprostitvene dejavnosti.

Kako smo se imeli na delavnici v Novem mestu julija 2019?

Kako bodo potekale delavnice?

“… Vender peti on ne jenja;
grab’te dnarje vkup gotove,
kupovájte si gradove,
v njih živite brez trpljénja!
Koder se nebo razpenja,
grad je pevca brez vratarja,
v njem zlatnina čista zarja,
srebrnina rosa trave,
s tem posestvam brez težave
on živi, umrje brez dnarja.”

FRANCE PREŠEREN, Glosa

Dan bomo začeli z vodeno športno vadbo, ki bo namenjena spodbujanju fizične pripravljenosti na igranje inštrumenta. Naučili se bomo, kako skrbeti za svoje telo, predvsem pa se bomo pogovorili o pravilni drži ter vajah za hrbet in roke. Vaje bomo skrbno pripravili skupaj s strokovnjaki športne pedagogike in fizioterapije. Nadaljevali bomo z vajami po metodi Dalcroze. Vaje so zasnovane na spremenljivo glasbeno podlago in razvijajo posameznikov občutek za ritem. Poigravali se bomo z gibanjem v prostoru, zabavnimi vajami z žogami, enostavnimi tolkali in drugimi pripomočki. Vaje so primerne za otroke in odrasle. Naše bodo prilagojene predhodnemu glasbenemu znanju udeležencev delavnic. 

Gibalne delavnice se bodo nadaljevale v body percussion, kjer bomo osvojili nekaj osnovnih ritmov, ki jih bomo kasneje vpletali v izvajane skladbe. 

Na praktičnih skupinskih delavnicah se bomo spoznali z učenjem glasbe po posluhu po metodi “jaz zaigram, ti ponoviš” ali “jaz zaigram, ti odgovoriš”. Začeli bomo s preprostimi melodičnimi vzorčki, nadaljevali z enostavnejšimi skladbicami. Hkrati se bomo naučili še harmonske strukture naučenih skladb in se naučili spremljati drug drugega. Vse učenje bo potekalo brez notnega materiala. Po kosilu se bomo posvetili teoriji, ki jo bomo povezali z dopoldne pridobljenim praktičnim znanjem. Preko zabavnih skupinskih iger bomo podrobno spoznali in utrdili znanje kvintnega kroga, intervalov, akordov in modusov ter praktično uporabo vsega naštetega. Intenzivno se bomo posvetili povezovanju teorije s prakso in si razjasnili razlike med glasbenimi zvrstmi. 

Zadnji sklop delavnic bo namenjen skupinski igri. Udeležence bomo razdelili v komorne skupine čim bolj raznolikih inštrumentov, kjer se bomo naučili program za večerne koncerte. Vsaka skupina bo vsak dan pripravila eno skladbo, ki se jo bodo vsi naučili po posluhu, vsi bodo morali igrati tudi spremljavo in spremljajoče melodije, predvsem pa bo vsak izmed udeležencev tudi improviziral na dano harmonsko podlago.

Vse nastope bomo posneli (audio) in vsak izmed udeležencev bo dobil posnetke za spomin.

Kako smo se imeli na delavnici v Novem mestu julija 2019?

CENIK SKUPINSKIH DELAVNIC

Kreativna komorna skupina

70 €/mesec

 • redna kreativna srečanja
 • 90 minut skupinskega kreativnega dela na teden
 • za vse inštrumente
 • nastopi, samostojni koncerti
 • snemanja
 • starostna omejitev - 10+ let
 • za realizacijo skupine morajo biti prijavljeni vsaj trije udeleženci
Več o tem
Enodnevna delavnica

40 €

 • celodnevna skupinska delavnica kreativnega glasbenega ustvarjanja
 • za vse inštrumente
 • starostna omejitev - 12+ let
 • pogoj: zaključeni vsaj štirje razredi glasbene šole
Več o tem
6-dnevna delavnica

220 €

 • za starejše od 12 let
 • 6-dnevna kreativna delavnica skupinskega dela in individualnih ur z zaključnim koncertom
 • za vse inštrumente
 • pogoj: zaključeni vsaj štirje razredi glasbene šole
 • za realizacijo delavnice morajo biti prijavljeni vsaj štirje udeleženci
Več o tem
6-dnevna delavnica Junior

180 €

 • za mlajše od 12 let
 • 6-dnevna kreativna delavnica skupinskega dela in individualnih ur z zaključnim koncertom
 • za vse inštrumente
 • pogoj: zaključen vsaj en razred inštrumenta
Več o tem

Kdaj se naslednjič vidimo?

NOVI DATUMI

Potrudili se bomo, da bodo naša srečanja karseda pogosta, da bomo pridobljeno znanje redno obnavljali in skupaj muzicirali.

Se vidimo?

PRIJAVA NA DELAVNICO KOMU ZVENI

Elektronska prijavnica na delavnice Komu zveni, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 potekale po Sloveniji.
(Ko bodo termini potrjeni se bo odprla prijavnica za izbiro termina, do takrat pa se lahko naročite na e-novičke.)

  Kako smo se imeli?

  PRETEKLI DOGODKI

  ZAKLJUČILA SE JE Prva kreativna poletna glasbena šola komu zveni, julij 2019, Novo mesto

  ZAKLJUČILA SE JE Prva kreativna poletna glasbena šola komu zveni, julij 2019, Novo mesto

  Zaključila se je prva kreativna poletna glasbena šola Komu zveni, ki je pod okriljem društva Mensa potekala v Novem mestu pretekli teden. Imeli smo se odlično! S štirimi čudovitimi udeleženci (klavir/ukulele, violončelo/ukulele, klavir/quinto in ksilofon) smo preživeli šest dni kreativnega glasbenega ustvarjanja v različnih zvrsteh. Spontano improviziranje nas je pripeljalo do dveh avtorskih skladb, ene predelave klasične skladbe, treh pop priredb, pri katerih […]